Boomverzorging

Een boom heeft jaarlijks onderhoud nodig. Denk aan het tijdig snoeien of andere boomverzorging. De meeste boomsoorten kunnen wel tegen een stootje maar onderhoud is een vereiste.

Wilt u uw boom verder laten groeien en is daar geen ruimte voor? Of groeit een boom juist buiten zijn perken? Welke voedingsstoffen zijn het beste voor een boom en welke boomsoort heeft meer aandacht nodig dan anderen? Deze vraagstukken komen we bij Peter Schouten Boomverzorging regelmatig tegen. Laat de boomverzorging over aan een expert, wij helpen u graag verder.

PETER SCHOUTEN

Boomonderhoud

Bomen leveren zuurstof. Dat is algemeen bekend maar ze hebben zoveel meer te bieden. Als u ze de ruimte geeft en goed verzorgt, voegen ze kwaliteit toe aan ons leven en onze omgeving. Een imposante eeuwenoude grote eik of beuk vindt u toch ook prachtig om te zien? Onze hoveniers nemen het boomonderhoud graag voor u uit handen. 

blad 6
blad 4
blad 3
blad 2

Bomen snoeien

Om die eik of beuk een versiering voor uw tuin te laten zijn, dient u hem periodiek en preventief verzorgen. Dat begint al vanaf de aanplant. Het levensonderhoud bestaat uit visuele controles en snoeien. Dit houdt de boom vitaal en daarom minder gevoelig voor stormen, schimmels en bacteriën.

Eik snoeien 

Een eikenboom heeft een prachtig bladerdak en grote takken. Het vergt dus aandacht om de boom gezond te houden. Een eik kan ongezond worden waardoor de kans bestaat dat de boom omvalt. De zieke of zelfs dode takken moeten op tijd worden gesnoeid. Wanneer u het beste kunt snoeien hangt af van de leeftijd van de eikenboom.

Een jonge eik kunt u het best tussen januari en maart snoeien, terwijl een volwassen eik minder tijdsgebonden is. Let op! Bij een volwassen eik kan een tak vol bladeren zorgen voor gewichtsverplaatsing en kan de boom omvallen. Het snoeien kan dus het beste in de winter als de takken kaal zijn.

Gebruik scherp gereedschap van hoge kwaliteit om te snoeien. Zo geneest de boom sneller. Een lokaal klimaat kan een rol spelen in de manier van snoeien of juist wanneer het beste moment is om te snoeien. Lees uzelf dus goed in of vraag één van onze experts om advies. Toch liever een boom laten snoeien? Peter Schouten heeft de expertise en het beste materiaal in huis. Bekijk onze uitgebreide gids voor boomverzorging.

Beuk snoeien

Een beuk kan tot wel 40 meter hoog worden. Deze boom staat fantastisch in een tuin maar moet wel regelmatig gesnoeid worden. Onderhoud voor deze boom is van belang als u de hoogte van boom in toom wilt houden maar wel jaarlijks wilt laten bloeien.

De beuk kunt u het beste snoeien in juni en mocht het nodig zijn kunt u de boom nogmaals tussen november en februari bij snoeien voor de vorm. Waar moet u op letten tijdens het snoeien?

Verwijder alle dode takken en snoei deze zorgvuldig uit de boom met het juiste gereedschap. Een storm kan ook zorgen voor beschadigde takken. Voor het verzorgen van een boom kunnen deze het beste worden verwijderd zodat de voeding naar de goede takken stroomt. Takken die te dicht op elkaar groeien zitten elkaar in de weg en verstoren de voeding. Let er dus op dat de gezondheid van de boom daar niet door achteruit gaat. Als dit wel het geval is dienen ook die takken gesnoeid te worden.

Heeft u vragen over het snoeien van een beuk? Vraag één van onze experts om advies. Toch liever een boom laten snoeien? Peter Schouten heeft de expertise en het beste materiaal in huis.

OVERIGE BOMEN

SNOEIKALENDER

De beste periode om een boom te snoeien verschilt per boom. Hieronder leest u per soort boom welke periode het beste is voor het snoeiproces.

Type boom                       Snoeitijd                                                  Frequentie

Knotbomen                       Van november tot en met februari            Jaarlijks

Leibomen                          Van november tot en met maart               Jaarlijks

Fruitbomen                        Van november tot en met maart              Jaarlijks

ABC bomen*                      Uitsluitend in de zomermaanden             Jaarlijks

*Onder ABC bomen verstaan we ook wel esdoorn, berk en haagbeuk

blad 6
blad 4
blad 3
blad 2

PETER SCHOUTEN

Een aantal foto's hoe wij te werk gaan met boomverzorging

Welke voedingsstoffen heeft een boom nodig?

De belangrijkste voedingsstoffen die een boom nodig heeft zijn water en bemesting. Nu is het altijd de vraag wat de juiste hoeveelheid water is. Te weinig water is niet goed, want dan droogt de boom uit, maar te veel water is ook niet goed. Wat de juiste hoeveelheid water is, verschilt per boom. Uw boom heeft meer water nodig als:

  • De boom groter moet worden
  • De boom in bloei staat
  • De buitentempratuur hoger is dan gemiddeld
  • De boom in de zon staat
  • De boom is omringd door andere planten en/of bomen
  • De boom net geplant is en dus nog jong is 

 

Vaak wordt het bemesten van een boom vergeten. Als een boom niet bemest wordt, kan hij snel achteruit gaan en wordt ook de uitstraling slechter. Voor bemesting van uw boom zijn verschillende mogelijkheden:

  • Organisch mest: meststof die volledig is opgebouwd uit natuurlijke of dierlijke grondstoffen.
  • Compost: meststof die ervoor zorgt dat de structuur in de grond verbeterd wordt.
  • Kunstmest: meststof die een samenstelling is van…? Van wat?. Wel geven wij met advies mee om kunstmest zo weinig mogelijk te gebruiken in de tuin. Als u dit namelijk te vaak doet, beschadigt u de grond en dus ook uw boom.
  • Kalk: de naam spreek al voor zich. Deze meststof bestaat uit kalk. Kalk kunt u het best gebruiken wanneer er rond de boom veel zuur in de grond zit. De kalk zorgt er dan voor dat het kalk verminderd/verdwijnt.

PETER SCHOUTEN

Ziekte of plagen

Als een boom tekenen van ziekte of plagen vertoont, zoals verkleurde bladeren, afstervende takken of zichtbare insecten, kan professionele boomverzorging nodig zijn om de boom te behandelen en te redden.

blad 6
blad 4
blad 3

Boom kappen Alkmaar

Mocht de kap van de boom toch onvermijdelijk zijn door bijvoorbeeld stormschade, staat het vakmanschap en machinepark van Hovenier en Boomverzorgingsbedrijf Peter Schouten garant voor een veilige afvoer van de boom. Bomen kappen in Alkmaar en omgeving is mogelijk op afspraak. 

Frezen van boomwortels

Met een stronkenfrees kunnen we boomwortels verwijderen na het kappen van de boom. Met een machinale frees kunnen we de overgebleven stam en wortels tot een diepte van 45 centimeter onder de grond verwijderen.

PETER SCHOUTEN

Hulp nodig bij het snoeien van bomen?

Hulp nodig bij het snoeien van bomen?

Wij gaan graag voor u aan de slag om de tuin van uw dromen te realiseren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of afspraak!