Maak uw tuin winterklaar met deze 5 tips

tuin winterklaar

Het najaar is in volle gang en de winter komt er aan. De vorst kan voor vervelende schade aan de tuin zorgen. Wanneer u uw tuin niet winterklaar maakt, kan dit gevolgen hebben voor de bloei in het voorjaar. Daarom delen wij 6 tips om uw tuin helemaal klaar te maken voor een eventuele strenge winter.

Tip 1: Verwijder gevallen blad op het gazon

In het najaar valt er veel blad van de boom. Een laag gevallen blad op uw gazon kan ervoor zorgen dat het gras onvoldoende licht en zuurstof krijgt. Ook voorkomt u zo gele plekken en mos vorming op het gazon.

Zakt de temperatuur onder de 6 graden Celsius? Dan groeit gras niet meer. Maai het gras dan ook niet meer in deze periode. Wij adviseren ook het gras niet korter dan 4 centimeter te maaien. Zo is uw gazon beter beschermd tegen vorst en mos vorming.

Is uw gazon toch beschadigd en wilt u dit laten herstellen? Door uw gazon in oktober te bemesten is deze in het voorjaar krachtiger en gezonder.

Tip 2: Gebruik mulch voor bloemperken

Mulch bestaat uit fijn houtig materiaal dat op een specifieke manier gezeefd is. Het is dan ook vrij van grind en plastic en zorgt voor een betere vochtopname.

Mulch of houtmulch drukt de opkomst van onkruid, slaat het vocht op voor de bodem en voegt organische stof toe aan de bodem als een soort mest. Het beschermd bloemperken en borders tegen de vorst of teveel regenval. Voor het beste resultaat adviseren wij een dichte, dikkere laag.

Tip 3: Sluit de buitenkraan af

De buitenkraan wordt snel vergeten. In de winter is het niet nodig om de tuin van water te voorzien. Laat daarom al het water uit de tuinslang lopen. Wanneer er water achterblijft in de slang zal dit bevriezen bij vorst. Dit kan zorgen voor schade aan de leidingen.

U kunt de buitenkraan afsluiten door de kraan dicht te draaien. De toevoer van deze kraan bevindt zich in veel gevallen onder de gootsteen in de keuken of bij de meterkast.

Berg ook gelijk al het andere tuingereedschap op. Maak het goed schoon en plaats het op een droge, goed geventileerde plek. Zo voorkomt u roest of houtrot.

Tip 4: Denk aan de vogels

Veel mensen vinden het gezellig om vogels in de tuin te zien, ook in de wintermaanden. Door vogelhuisjes te plaatsen op beschutte plekken, kunnen de vogels rustig eten en broeden. Heeft u al vogelhuisjes/nestkastjes in de tuin hangen? Maak deze dan schoon, hier kunnen resten inzitten van het vorig broedseizoen.

Natuurlijk is het ook altijd goed om vogelvoer te verspreiden door de tuin. Denk aan vetbollen of open huisjes om voer in te plaatsen.

Tip 5: Snoeien en planten

Voor een aantal bomen, struiken en planten is het najaar dé aangewezen tijd om te snoeien. Denk aan berken, hagen en lavendel. Door te snoeien in het najaar zorgt u ervoor dat de tuin in het voorjaar in topconditie is.

Om er zeker van te zijn of het voor uw boom, struik of plant het juiste moment is om te snoeien kunt u contact opnemen met ons. Wilt u uw boom laten snoeien? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Peter Schouten boom- en tuinverzorging maakt uw tuin winterklaar

Heeft u hulp nodig bij het winterklaar maken van uw tuin? Peter Schouten helpt u graag verder. U kunt contact met ons opnemen via info@boomentuinverzorging.nl of bel 072 506 63 00. Wij voorzien u graag van passend advies op al uw tuinvragen. Zo zorgt u ervoor dat de tuin perfect de winter doorstaat en prachtig bloeit in het voorjaar.