Voedingsstoffen Eikenboom en Leiboom

voedingsstoffen eikenboom

Wanneer u mooie bomen in uw tuin of landschap heeft staan, wilt u hier natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. De juiste verzorging is hiervoor uiterst belangrijk. Wij vertellen u in deze blog welke voedingstoffen de Eikenboom en Leiboom nodig hebben om zo lang mogelijk een gezonde groei door te maken. Lees hieronder over de voedingsstoffen eikenboom, of juist over de voedingsstoffen voor leibomen.

Bemesting voor bomen

Er zijn diverse soorten bemesting op de markt. De soort die voor uw boom geschikt is, is afhankelijk van de grond waar deze staat, de boomsoort en welke andere planten in de omgeving van de boom staan. Op onze site vindt u meer informatie over de verschillende meststoffen. 

Algemene voedingsstoffen voor bomen

Elke boomsoort heeft voldoende water én bemesting nodig om te kunnen groeien. De hoeveelheid van deze voedingsstoffen is afhankelijk van de soort boom, maar er gelden wel wat algemene voorwaarden zoals te lezen op onze website.

Voedingsstoffen Eikenboom, wat heeft een eikenboom nodig?

Er zijn verschillende soorten eikenbomen, zoals de Zomereik, Amerikaanse eik, Moeraseik, Wintergroene eik en de Armeense eik. In Nederland kennen we vooral de Zomereik, deze kan namelijk op verschillende grondsoorten groeien, en komt zowel in de zon als in de schaduw goed tot zijn recht. Wilt u graag een eikenboom planten? Dan is de Zomereik een goede keuze.

Om de Eikenboom in zijn glorie te laten groeien, zijn er een aantal factoren waar u rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat de boom op het juiste moment wordt gesnoeid, zodat de eik beter kan groeien en gezond blijft. Dit kunt u het beste doen in de zomer, in de winter kan de boom namelijk ‘snoeiwonden’ oplopen die door de weersomstandigheden minder goed herstellen.

Naast het snoeien van de boom is het belangrijk om de eik te voorzien van de juiste hoeveelheid meststof. In principe zijn alle meststoffen geschikt om te gebruiken, maar onze specialisten adviseren u graag op basis van de bodem waarop de boom staat.

Voedingsstoffen Leibomen

Leibomen zijn er in verschillende soorten en maten, en worden tegenwoordig vaak gebruikt om privacy te creëren in tuinen. De verschillende leibomen zijn o.a. Lei Moeraseik, Lei Sierappel, Lei veldesdoorn, Lei amberboom, Leiglansmispel, Leilaurier, Leilinde, Leimagnolia en de Leiplataan. De bomen nemen minder ruimte in beslag doordat ze wat kleiner zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze minder verzorging en voeding nodig hebben.

De verzorging van uw Leiboom begint met een goede snoeibeurt. Afhankelijk van de soort Leiboom die u heeft kan dit het beste tussen november en maart uitgevoerd worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat de boom voldoende water krijgt en opnieuw bemest wordt zodat de boom goed kan blijven groeien. Elke mestsoort is hiervoor geschikt, maar kijk goed naar de andere beplanting in uw tuin als u de keuze maakt. Onze specialisten informeren u hier graag over!

Heeft u een kleine tuin en is er toch behoefte aan een mooie boom? Dan zijn leibomen de juiste keus. Deze nemen veel minder ruimte in dan een boom met een ronde kroon.

De leiboom heeft horizontale takken, de gesteltakken. Deze worden geleid langs draden. Elk jaar zullen de dwarse takken weer terug gesnoeid moeten worden tot de gesteltak. In het eerste jaar na aanplant, zal er nog weinig te snoeien zijn. Dit kan in de jaren hierna toe nemen. Hou dit dus goed in de gaten. Door te snoeien kunt u verschillende etages creëren in de boom. Wilt u uw leibomen laten snoeien door een ervaren hovenier? Maak een afspraak in het najaar zodat wij in de winter uw boom kunnen snoeien. Een leiboom kan ook prima in de zomer worden gesnoeid, dit verschilt per boom. 

Wilt u meer informatie over de voedingsstoffen voor leibomen naast bemesting en water? Of heeft u vragen over snoeien? Vraag het onze experts.

Laat uw Eikenboom of Leiboom verzorgen door Peter Schouten Hovenier & Boomverzorging

Woont u in Egmond, Alkmaar, Heiloo, Heerhugowaard óf omstreken? Geef uw boomverzorging dan uit handen aan Peter Schouten Hovenier & Boomverzorging! Onze specialisten voorzien uw Eikenboom of Leiboom van de juiste voedingsstoffen en snoeien deze wanneer daar de tijd voor is. Vraag vrijblijvend een offerte aan of vraag naar de mogelijkheden.